«Ο Βάσος και η Βιβή» για μικρούς και μεγάλους

Ο Φόλκερ Λούντβιχ, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Grips στο Βερολίνο, που άλλαξε με έναν τρόπο την εικόνα του παιδιού κι εφηβικού θεάτρου, καταγράφοντας ιστορίες καθημερινές, εμπνευσμένες από τον κόσμο των παιδιών, έγραψε πριν από 32 χρόνια το “Βάσος και Βιβή”. Τότε η παράσταση είχε ανέβει στην Ελλάδα από τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και θεωρήθηκε σταθμός για το παιδικό θέατρο. Φέτος η Συντεχνία του γέλιου, ήτοι ο Βασίλης Κουκαλάνι και ο Γιώργος Παλούμπης, μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών, διασκευάζουν αυτό το κείμενο, εμπλουτίζοντάς το με σύγχρονα στοιχεία, για να μιλήσουν στα παιδιά, με όπλο τους το χιούμορ, για την αξία της φιλία και της επικοινωνίας.

Μέσα από την απλή ιστορία μιας μονογονεϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουν ο Βάσος και η Βιβή, οι μικροί θεατές θα μάθουν πως αυτό που μετράει στη ζωή είναι να έχεις ανθρώπους γύρω σου που αγαπάς και σε αγαπούν. Πως το παιχνίδι γίνεται καλύτερο όταν το μοιράζεσαι. Σε μια εποχή που τα παιδιά μένουν καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση ή τα tablet τους, γιατί οι γονείς δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, η παράσταση περιγράφει πώς δυο παιδιά αλλάζουν, όταν γνωρίζουν έναν καινούργιο φίλο. Τότε ακόμα και το σκοτάδι της νύχτας που τα τρομοκρατεί, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για τα παιχνίδια τους.

 

«Χειραφετημένες κωμωδίες», ονομάζει ο Βασίλης Κουκαλάνι, τις παραστάσεις της Συντεχνίας του γέλιου, όχι μονό για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Κι έχει δίκιο, γιατί ο μεγάλοι, που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, θα πάρουν ένα καλό μάθημα: αν ακούσουν τις πραγματικές ανάγκες των τέκνων τους, πολλά από τα προβλήματά τους να λυθούν. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν έχει μόνο ευθύνες. Η μαμά του Βάσου και της Βιβής, για παράδειγμα, είναι πάντα κουρασμένη, θέλει μόνο μερικές στιγμές ηρεμίας, και δεν αντέχει που κάθε βράδυ τα μικρά «τερατάκια» της τη σηκώνουν κάθε τρεις και λίγο με κάθε αφορμή. Όταν όμως καταλάβει αυτό που έχουν να της πουν τα παιδιά της, τότε μόνη της θα μπαίνει συνέχεια στο δωμάτιο, γιατί εκεί περνάει καλά.

Η παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου δείχνει πως καταλαβαίνει τον κόσμο των παιδιών. Πραγματικά όσοι έχετε ιδία πείρα θα αναγνωρίσετε κάτι από τα δικά σας παιδιά. Σκηνοθετημένη πολύ απλά κι όχι απλοϊκά, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, αλλά με ευαισθησία, διανθισμένη από τα τραγούδια του Σπύρου Γραμμένου, ο Βάσος η Βιβή, ο Λοΐζος, και οι γονείς τους θα σας ανοίξουν ένα παράθυρο στον κόσμο της παιδικής φαντασίας.

Αποφεύγοντας τις παγίδες του διδακτισμού, ο Κουκαλάνι και ο Παλούμπης καταγράφουν μια γνώριμη σε όλους μας κατάσταση και φωτίζουν απροσδόκητα τις πτυχές μιας ιστορίας, που τελικά όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε. Και αφού μας αρέσει τόσο πολύ, βγαίνοντας από το θέατρο, δεν έχουμε παρά να προσπαθήσουμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

 

https://www.onlytheater.gr/protaseis/item/o-vasos-kai-i-vivi-gia-mikrous-kai-megalos