Διεθνής αναγνώριση για τη Συντεχνία του Γέλιου

Ποιά είναι η ελληνική ομάδα παιδικού θεάτρου που κατέκτησε το Grips Theater του Βερολίνου; Μα φυσικά η Συντεχνία του ΓέλιουΗ δημοφιλής ομάδα του Βασίλη Κουκαλάνι που καθόρισε τη στροφή προς ένα παιδικό θέατρο που δεν κλείνει τα μάτια στην πολυπλοκότητα της ζωής, τολμώντας να μιλήσει ανοιχτά στα παιδιά για δύσκολα θέματα, που σήμερα τα απασχολούν πιο πολύ από ποτέ. Η μοναδική αμεσότητα που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις της Συντεχνίας, ποντάροντας παράλληλα στη διασκέδαση αλλά και στο κοινωνικό περιεχόμενο, φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα, καθώς ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα θέατρα του Βερολίνου, το Grips Theater, στο πλαίσιο του εορτασμού 50 χρόνων από την ίδρυση του, έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του την ομάδα, με δυο παραστάσεις για παιδιά και νέους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα ταξιδεύει στο  Grips, μετά το 2014 και την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση της και την αναγνώριση της ως κινητήριος δύναμη και πηγή έμπνευσης από τον διεθνώς καταξιωμένο θεατρικό θεσμό.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κουκαλάνι κλήθηκε να σκηνοθετήσει την επετειακή παράσταση «Το κενό στο φράχτη» (Die Lücke im Bauzaun) για τα 50 χρόνια του θεάτρου Grips, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου και θα παίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο θρυλικός «Μορμόλης» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι) θα ανέβει στη σκηνή της Ακαδημίας των Τεχνών του Βερολίνου στις 8 Ιουνίου, ενώ η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» (σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα) ακολουθεί στις 14 Ιουνίου στο Grips Podewil. Και οι δύο επιτυχημένες παραστάσεις θα παρουσιαστούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Γερμανικά, στο πλαίσιο του «On the Child‘s Side», ενός ισχυρού διεθνούς φεστιβάλ που παρουσιάζει παραστάσεις από την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ουγκάντα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνεται διεθνές συμπόσιο θεατροπαιδαγωγών με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού στο παιδικό και νεανικό θέατρο», όπου συμμετέχουν τα μέλη της Συντεχνίας του Γέλιου Κατερίνα Αδαμάρα και Γιόλικα Πουλοπούλου.

 

https://www.athinorama.gr/child/article/diethnis_anagnorisi_gia_ti_suntexnia_tou_geliou-2535478.html