Η Ιστορία μας

Σύντομο ιστορικό

Η ομάδα νεανικού θεάτρου “Συντεχνία του Γέλιου” ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με την παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν”, και το θέμα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης, προτείνοντας ένα νέο χειραφετημένο και κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους.

Η δεύτερη παράσταση μας είναι το “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης” και το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Το τρίτο έργο της ομάδας μας «Είστε και Φαίνεστε» προσπαθεί με υπεύθυνο τρόπο να ερευνήσει τα αίτια και τις συγκυρίες μου γεννάνε την σχολική κακοποίηση και εκφοβισμό. (Bullying).

Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε η τέταρτη παραγωγή μας που θα είναι το γνωστό “Ο Βάσος και η Βιβή”, μια κωμωδία για τη φιλία, το φόβο, το θάρρος, την περιπέτεια, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη αλλά και την προσκόλληση στην οθόνη του τάμπλετ και της τιβί.

Μετά από μια θεατρική σεζόν αγρανάπαυσης η ομάδα μας επέστρεψε με το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» τον Οκτ. 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο, μια κωμωδία με θέμα την αναπηρία και την κοινωνική συμπερίληψη. Η παράσταση συνεχίζει να παίζει ακόμα στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου και είναι καθολικά προσβάσιμη σε ανάπηρους.

«Ο Μορμόλης», το πρώτο χειραφετικό έργο που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών και νέων της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 25/11 του ’18 για τα 45 χρόνια από το πρώτο ανέβασμα του επί χούντας, και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου.

Η επετειακή παράσταση για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θεάτρου GRIPS «Το κενό στο φράχτη» (Die Lücke im Bauzaun), σκηνοθετήθηκε από τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της Συντεχνίας του Γέλιου Βασίλη Κουκαλάνι, χρηματοδοτήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομοσπονδιακού Κράτους της Γερμανίας (Kulturstiftung des Bundes), και έκανε πρεμιέρα στις 6/6/’19 στο θέατρο GRIPS. Στις 3/11/’19 η παράσταση «Το κενό στο φράχτη» έπαιξε στην Αθήνα στο Θέατρο Κνωσσός, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του θεάτρου GRIPS.

Τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα μας ετοιμαζόταν να κάνει πρεμιέρα τη νέα εκδοχή της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν», αλλά διακόπτεται από την δεύτερη καραντίνα. Η διαχρονική επιτυχία της Συντεχνίας του Γέλιου τελικά ανέβηκε τον Οκτ. του ’21 και συνεχίζει να παίζει στο ρεπερτόριο.

Η νεότερη παραγωγή μας είναι κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Volker Ludwig, και πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Έκανε πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο στις 16 Οκτ. του 2022.

Αναδρομή στην πορεία της Συντεχνίας του Γέλιου

16/10/2022

Σύγχρονο Θέατρο

Η νεότερη παραγωγή μας είναι κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Volker Ludwig, και πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Έκανε πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο στις 16 Οκτ. του 2022.

10/10/2021

Σύγχρονο Θέατρο

Η διαχρονική επιτυχία της Συντεχνίας του Γέλιου «Μια Γιορτή στου Νουριάν», μετά από διακοπή λόγω 2ης καραντίνας τον Νοέμβριο του 2020, έκανε πρεμιέρα τον Οκτ. του ’21 στο Σύγχρονο Θέατρο και συνεχίζει να παίζει στο ρεπερτόριο μας.

6/6/2019 - 03/11/2019

Θέατρο GRIPS - Θέατρο Κνωσσός

Η επετειακή παράσταση για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θεάτρου GRIPS «Το κενό στο φράχτη» (Die Lücke im Bauzaun), σκηνοθετήθηκε από τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της Συντεχνίας του Γέλιου Βασίλη Κουκαλάνι, χρηματοδοτήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομοσπονδιακού Κράτους της Γερμανίας (Kulturstiftung des Bundes), και έκανε πρεμιέρα στις 6/6/’19 στο θέατρο GRIPS. Στις 3/11/’19 η παράσταση «Το κενό στο φράχτη» έπαιξε στην Αθήνα στο Θέατρο Κνωσσός, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του θεάτρου GRIPS.

16/03/2019

Θέατρο Εμπρός

Στις 16 Μαρτίου 2019 η Συντεχνία του Γέλιου σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ανοίγει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την Διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στο ελεύθερο και αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός με την θεατρική παράσταση “Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν” και σύνθημά της: ``Αφού οι άνθρωποι έχουν τόση ποικιλία γιατί ο κόσμος φτιάχνεται για μια κατηγορία;`` Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν οι μουσικοί Σπύρος Γραμμένος και MC Yinka.

25/11/2018

Σύγχρονο Θέατρο

45χρόνια μετά την πρώτη του ορμητική εμφάνιση ο θρυλικός πλέον ``Μορμόλης`` κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο με την παρουσία των Rainer Hachfeld, συγγραφέα του Μορμόλη, του Volker Ludwig,ιδρυτή του Grips Theater του Βερολίνου, του Παναγιώτη Σκούφη, μεταφραστή και διασκευαστή του Μορμόλη και Κώστα Γεωργουσόπουλο που έγραψε τους στίχους για τη μουσική του Γιάννη Σπανού.

14/10/2018

Σύγχρονο Θέατρο

Στις 14 Οκτωβρίου του 2018 κάνει πρεμιέρα ο ``Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν`` στο Σύγχρονο Θέατρο με την παρουσία του Roy Kift, του συγγραφέα του Σούπερμαν,την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών οι οποίοι είναι συνδημιουργοί σε αυτή την παραγωγή και του Φοίβου Δεληβοριά ο οποίος έγραψε τη μουσική της παράστασης.

04-08/04/2017

Salle de conférence Médiathèque André Malraux - Strasbourg

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο. Δόθηκαν 5 παραστάσεις για μεικτό κοινό με Γαλλική και Αγγλική μετάφραση.

10-11/06/2016

The Hub Events και Μύρτιλος - Πάρκο για το παιδί και τον πολιτισμό

Η “Συντεχνία του Γέλιου” συμμετείχε με την προβολή της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν» και παρουσίαση της κοινωνικής δράσης του στη γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Let’s be social Athens» που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α).

05-06/2016

Η “Συντεχνία του Γέλιου” συμμετείχε στο πρόγραμμα Επενδυτικής Ετοιμότητας κοινωνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων κοινωνικού αντίκτυπου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων.

12/2015 και 01/2016

Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών

“Μια Γιορτή στου Νουριάν”: 9 Επετειακές παραστάσεις.

12-13/10/2015

Πεδίον Άρεως, Αθήνα

Συμμετοχή στην δράση “Εξερευνώντας τον ανοιχτό χώρο” Με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

2014-15

“Θεατρικός Σταθμός”, Ηράκλειο Κρήτης

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” ανέβηκε με μουσική Νότη Μαυρούδη και σκηνοθεσία Γιώργη Τσαμπουράκη.

2014-15

Κρατικός Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ)

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” ανέβηκε με τον τίτλο “Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί”, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι. Στην εκδοχή της Κύπρου οι πρόσφυγες του έργου ήταν από την γειτονική Συρία. Το “Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί” βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου της Κύπρου ως η καλύτερη παράσταση νεανικού κοινού. Η παράσταση παιζόταν στον ΘΟΚ αλλά περιόδευσε και στα σχολεία της Πάφου, Λάρνακας, Λεμεσού και ακολουθούσε συζήτηση με τους ηθοποιούς.

22/11/2014: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Εργαστήριο της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας με αφορμή την παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” και “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας” με θέμα: “Η φαντασία κάνει φασαρία: Μπορούν τα παιδιά να διεκδικήσουν τον χώρο τους στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον;” Με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση.

21/09/2014

Θέατρο GRIPS Theater του Βερολίνου

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” “επέστρεψε” στο Βερολίνο για μία παράσταση στο GRIPS Theater, τον χώρο που αρχικά δημιουργήθηκε η παράσταση, με τον τίτλο τότε “Μια Γιορτή σου Παπαδάκη”.

26-30/08/2014

13η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση στον Αγ. Γιάννη Πηλίου

Τριήμερο εργαστήρι: «Παιδιά της ίδιας γης: υπάρχει τρόπος, τόπος και χρόνος γέννησης του ρατσισμού;»
Παρέμβαση της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας με αφορμή την παράσταση Μια Γιορτή στου Νουριάν.

08/01/2014

Φυλακές Κορυδαλλού για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παίχτηκε και ακολούθησε συζήτηση.

19/01/2013

Θέατρο Εμπρός

Συμμετοχή της παράστασης «Μια Γιορτή σ του Νουριάν» στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αθήνα-Πόλη αντιφασιστική», όπου στο παρουσιάστηκε η παράσταση σε παιδιά των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων της πόλης με την σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων.

14/12/2012

Ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας, Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παίχτηκε και παρουσίασε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη Progress (2007- 2013).

06/2012

Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παίχτηκε στο στα πλαίσια του Alumni Day του Συλλόγου Αποφοίτων (Σ.Α.Κ.Α.).

10/2011-05/2014

Θέατρο Πορεία

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παρουσιάστηκε επί τρία συναπτά έτη στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Πορεία ενώ ήταν soldout τα δυο πρώτα χρόνια.

20/06/2012: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, και έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις του οργανισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

18.5.2012

Φεστιβάλ νεανικού θεάτρου Bob Theatre Festival

Συμμετοχή της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν».

31/03/2012

Β’ Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ), Θέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Goethe Institut Athen).

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παίχτηκε και παρουσίασε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα πλαίσια του θέματος “Μετανάστες και Πρόσφυγες στη Σύγχρονη Δραματουργία και Σκηνική Πράξη”.

02/2012

Δημοτικό Θέατρο Άνδρου με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Μωραΐτη

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου για όλα τα σχολεία του νησιού επί τρεις μέρες.

18/12/2011: Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη

Πλατεία Κεραμεικού, Γκάζι

Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, και έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις του οργανισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.