Επιστροφή στη «Γιορτή στου Νουριάν»!

Με την πολυαγαπημένη παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε αναθεωρημένη μορφή, θα ανοίξει τη χειμερινή σεζόν η Συντεχνία του Γέλιου. Πρόκειται, φυσικά, για την παράσταση που τάραξε τα νερά του παιδικού θεάτρου, όταν έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία το 2011. Η νεοσύστατη τότε Συντεχνία του Γέλιου, μια ομάδα που θα αποδείκνυε τα επόμενα χρόνια ότι έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα «θέατρο για παιδιά», παρουσίαζε σε πρώτη πανελλαδική παρουσίαση το έργο του Γερμανού Volker Ludwig, ένα έργο εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η συνέχεια προβλεπόταν θριαμβευτική, καθώς η παράσταση σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και του Παντελή Δεντάκη παίχτηκε για τρεις σεζόν στο ίδιο θέατρο, ενώ αργότερα το έργο παρουσιάστηκε με διαφορετικές διανομές και σκηνοθεσία του Κουκαλάνι στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ) και την Κύπρο (ΘΟΚ).

Η υπόθεση αφορά μία οικογένεια Ελλήνων που βλέπουν το καθιερωμένο σαββατοκύριακό τους στο camping να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όταν συνειδητοποιούν πως δίπλα τους έχει κατασκηνώσει μία οικογένεια Ιρανών μεταναστών. Πρόκειται για μια διασκεδαστική ιστορία, που «διδάσκει» με τον πιο ζωηρό και ψυχαγωγικό τρόπο τις αρετές της πολιτισμικής συμφιλίωσης και ανεκτικότητας. Το έργο γράφτηκε τη δεκαετία του 1970 από τον συν-ιδρυτή του θεάτρου Grips του Βερολίνου –ένα θέατρο που προσανατολίζεται στο χειραφετημένο, πολιτικό θέατρο για παιδιά- και μάλιστα ο πρωτότυπος τίτλος του είναι «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» («Ein Fest bei Papadakis»), αφού στη γερμανική εκδοχή η οικογένεια των μεταναστών ήταν Έλληνες!

Η αναθεωρημένη μορφή της παράστασης θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο, που στεγάζει τα τελευταία χρόνια της παραστάσεις της Συντεχνίας, σε σκηνοθεσία και πάλι του Βασίλη Κουκαλάνι. Ο Κουκαλάνι επιστρέφει συνεχώς ως σκηνοθέτης και ηθοποιός σε αυτό το έργο, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του «όπου κι αν παίχτηκε, αποδείχθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και εξίσου ένα έντονα ψυχαγωγικό γεγονός. Χωρίς μεγάλα λόγια το έργο αυτό καταφέρνει να μεταθέσει στο κοινό κάθε ηλικίας, την όρεξη να αλλάξει τη ζωή του, τη σκέψη του, τον κόσμο (του)…». Η πρεμιέρα θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα δίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες με τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ θα παρουσιάζεται και στα σχολεία. Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές και άλλες αναπηρίες, καθώς θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή και υπέρτιτλους για Κωφές/ους.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Νικολόπουλος, το τραγούδι οι Active Member, τα σκηνικά και κοστούμια οι Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος, την κίνηση επιμελείται η Μαργαρίτα Τρίκκα και τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας και Φανή Ξενουδάκη.

Επίσης, η Συντεχνία του Γέλιου θα κρατήσει στο ρεπερτόριο της (για τρίτη χρονιά), την παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», μια τρυφερή κωμωδία που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του, ενώ στα σχέδια της ομάδας είναι και μια διεθνής συνεργασία με φορέα το θέατρο Grips, και συμμετοχή τριών ακόμα χωρών (Βραζιλία, Ινδία, Ουγκάντα), για την συγγραφή και εκτέλεση ενός έργου που θα αφορά στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με κοινό προσωρινό τίτλο «Ουρανός, Γη, Αέρας, Θάλασσα». Το έργο προβλέπεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2021.

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου, από την παράσταση του έργου στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι.

 

https://www.athinorama.gr/theatre/2542065/epistrofi_sti_giorti_stou_nourian!/