Ο Έλληνας Σκηνοθέτης που Κατακτά το Βερολίνο

Ο Βασίλης Κουκαλάνι και η Συντεχνία του Γέλιου πρωταγωνιστούν στο Grips Theater, ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα θέατρα του Βερολίνου.

 

Ο Βασίλης Κουκαλάνι είναι ένας καλλιτέχνης που καταφέρνει κάθε φορά να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, είτε καταπιάνεται ως ηθοποιός με το θέατρο και τον κινηματογράφο είτε ως σκηνοθέτης με τη Συντεχνία του Γέλιου κι άλλες παραγωγές. Γι’ αυτό άλλωστε έχει βραβευτεί πολλάκις, αλλά και έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές.

Ο Ελληνοϊρανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, αυτή τη φορά κατακτά το Βερολίνο με μία τριπλή διεθνή διάκριση. Το Grips Theater, ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα θέατρα του Βερολίνου, γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια εντάσσοντας στο ρεπερτόριό του την ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου», ιδρυτής και σκηνοθέτης της οποίας είναι ο Βασίλης Κουκαλάνι. Παράλληλα, σκηνοθετεί την επετειακή παράσταση για τα 50 χρόνια του θεάτρου Grips.

Το θέατρο Grips βρίσκει τις ρίζες του στο φοιτητικό κίνημα του τότε Δυτικού Βερολίνου, εδραιώθηκε ως ελεύθερη θεατρική ομάδα και είναι σήμερα πια ένας σταθερός αλλά και απαραίτητος θεσμός της πόλης. Η Συντεχνία του Γέλιου έχει ακολουθήσει την συνταγή αυτή με τρόπο ανανεωτικό και προοδευτικό για την θεατρική σκηνή της Αθήνας και της Ελλάδας, και καθιστά τη χώρα μας ως τη μόνη που εκπροσωπείται στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου «On the Child’s Side» με δυο παραστάσεις.

1559309843335-IMG_20180410_112620
Ο Βασίλης Κουκαλάνι

Πιο συγκεκριμένα, ο θρυλικός «Μορμόλης» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι) στις 8 Ιουνίου και η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» (σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα) στις 14 Ιουνίου, παρουσιάζονται από το Grips σε ταυτόχρονη διερμηνεία στα Γερμανικά, στο πλαίσιο του «On the Child‘s Side», ενός ισχυρού διεθνούς φεστιβάλ που παρουσιάζει παραστάσεις από την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ουγκάντα. «Ο Μορμόλης» θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο της Ακαδημίας των Τεχνών του Βερολίνου και το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Grips Podewil. Ταυτόχρονα η επετειακή παράσταση που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι, λέγεται «Το κενό στον φράχτη» (Die Lücke im Bauzaun), κάνει πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου και θα παίζεται εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

https://www.vice.com/gr/article/d3n4q7/o-ellhnas-skhno8eths-poy-katakta-to-berolino