Ο Βασίλης Κουκαλάνι κάνει θέατρο που διαπαιδαγωγεί κι εμψυχώνει

Μαρία Κρύου

 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι είναι άνθρωπος με έντονη πολιτική/ακτιβιστική δράση και από τους πρωτεργάτες του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός το 2006. Θεατρικά έχει συναντηθεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Στάθης Λιβαθινός και ο Λευτέρης Βογιατζής, στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Παντελή Βούλγαρη, ενώ πέρυσι έλαβε Ειδική Μνεία στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συγκινητική ερμηνεία του στην ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Amerika Square».

Ως σκηνοθέτης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη στροφή προς ένα παιδικό θέατρο που δεν κλείνει τα μάτια στην πολυπλοκότητα της ζωής. Το 2012 δημιούργησε τη Συντεχνία του Γέλιου και μέσα από τις παραστάσεις της πρότεινε ένα θέατρο που επιχειρεί να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις εμπειρίες και τις επιθυμίες των σημερινών παιδιών.

 

Έχοντας βιώσει τη μετανάστευση σε μικρή ηλικία, ο Ελληνοϊρανός σκηνοθέτης δεν δίστασε να ασχοληθεί στις παραστάσεις του με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και με μια σειρά από σοβαρά κι επείγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ανισότητα, ο αποκλεισμός, η ομαδικότητα, το σχολικό άγχος και ο εκφοβισμός. Όλα αυτά όμως χωρίς να ξεχνά ποτέ αυτό που διακηρύσσει η ίδια η επωνυμία της ομάδας: το γέλιο!

 

Για τον Βασίλη Κουκαλάνι το χειραφετημένο και αντιαυταρχικό θέατρο για παιδιά είναι ο δικός του τρόπος να αισθανθεί χρήσιμος κοινωνικά. Το πρώτο παιδικό έργο που παρουσίασε η θεατρική του Συντεχνία ήταν το «Μια γιορτή στου Νουριάν», το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τον Παντελή Δεντάκη. Ακολούθησαν παιδικές παραστάσεις με σαφές πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, όπως τα «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης»«Είστε και Φαίνεστε»«Ο Βάσος και η Βιβή». Καθόλου τυχαία, η απήχησή τους σε ένα παιδικό κοινό που έχει πάψει προ πολλού να είναι θεατρικά αθώο ήταν μεγάλη.

 

Φέτος η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει την κωμωδία «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ (από 14/10) και τον «Μορμόλη» (από 25/11) στο Σύγχρονο Θέατρο, ένα χώρο προσβάσιμο και φιλικό σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία.

 

https://www.athinorama.gr/theatre/article/o_basilis_koukalani_kanei_theatro_pou_diapaidagogei_ki_empsuxonei-2531091.html