Αντώνης Ρέλλας

Σκηνοθέτης

Βιογραφικό

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΤΕΝΑ από το 1990 έως το 2005. Αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτης στα τμήματα: ειδήσεων, ενημέρωσης και ψυχαγωγικών εκπομπών. Από το 1998 έως το 2005 στο τμήμα on air promotion/trailers ως σκηνοθέτης μοντέρ.

Αυτό που θέλει να θυμάται από την «εμπειρία» της τηλεόρασης είναι η δημιουργία της πρώτης εκπομπής σε ιδιωτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας με θέμα την αναπηρία στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994… Ακολούθησαν πολλά ρεπορτάζ, έρευνες αλλά και παρεμβάσεις σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης με στόχο την ορθή απεικόνιση των θεμάτων αναπηρίας με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη. Φλερτάρει καθημερινά με την δημοσιογραφία αρθρογραφώντας στοχευμένα σε blogs και στο Social network . Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει την ταινία μικρού μήκους : “Το καρφί” το 1992, το ντοκιμαντέρ :“Είμαι ζωντανός” το 1997,το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία “Αιγαίου Κύματα” το 2005 και “Καλλίστη Θήρα” το 2006. Επίσης διαφημιστικά που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μουσικά video, πειραματικά video, ψηφιακά εικαστικά για χρήση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Το 2005 σκηνοθέτησε την μουσική παράσταση «anthropometry» του Κ.Bhta (Κωνσταντίνος Β.)  στο Syhch festival. Διετέλεσε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, της Αθλητικής Ομοσπονδίας Αθλητών με Αναπηρία και ιδρυτικό μέλος αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ Σπάρτακος. Το 2007 πρότεινε και συμμετείχε στην δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Emotion Pictures Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» που οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μαζί με τον ποιητή Άρη Ταστάνη ίδρυσαν την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» με σημαντικό παραγόμενο καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της ακτιβιστικής συλλογικότητας  «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή» και διετέλεσε σύμβουλος  του «θεάτρου Κωφών Ελλάδος».

Το 2011 σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «ΠΕΔΙΟΝ ΟΛΙΣΘΗΡΟΝ» , «Confrontational epidemic» για το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Την ίδια χρονιά διοργάνωσε στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος το φεστιβάλ «Σαββατόβραδα με νόημα». Το 2012 καλεσμένος του διεθνούς φεστιβάλ «The Others Film Festival» στην Μελβούρνη της Αυστραλίας παρουσίασε το “Athens Inferno” για τις συνέπειες της κρίσης στις  ζωές των αναπήρων στην Ελλάδα.  Τον Μάρτιο του 2014 συμμετείχε στην οργάνωση του Αντιφασιστικού φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο ελεύθερο και αυτοδιαχειρΙζομενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Τον Ιούνιο του 2014 διοργάνωσε το φεστιβάλ «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας» Το 2015 συνεργάστηκε με το διεθνές φεστιβάλ της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Το 2016 συνεργάστηκε με το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την δημιουργία προσβασιμότητας στο περιβάλλον και περιεχόμενο του φεστιβάλ για όλους τους ανθρώπους. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε το Cinema4 All στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. To 2017 σχεδίασε και συμμετείχε στην οργάνωση των πρώτων καθολικά προσβάσιμων συναυλιών στο θέατρο της  Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Διατηρεί ως ραδιοφωνικός παράγωγος την εκπομπή “Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας” στο ραδιόφωνο της αλληλεγγύης του ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα Μ.Μ.Ε. θέματα αναπηρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στοιχεία Επικοινωνίας: