Φοίβος Δεληβοριάς

Μουσικός

Βιογραφικό

O Φοίβος Διονύσιος Δεληβοριάς γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Αθήνας στις 29 Σεπτεμβρίου 1973. Είναι γιός του Φώτη Δεληβοριά και της Βαρβάρας Κουταβά και έχει δύο αδερφές τη Μυρτώ και την Κρυνιώ. Ζει στο Μετς, είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Βάσω Καβαλιεράτου και το 2013 απέκτησαν μαζί ένα κορίτσι, την Ιόλη.

Στα παιδικά του χρόνια έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη που, εκτός των καθιερωμένων ασκήσεων, του παρουσίαζε και μερικά δικά του τραγούδια. Σε ηλικία 16 ετών, το 1989, πήγε τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά να κυκλοφορήσει από τον «Σείριο» ο πρώτος προσωπικός του δίσκος «Η παρέλαση» (SIRIUS, Record and Music Editions Company).

Τα επόμενα χρόνια γράφει και ηχογραφεί καινούργια τραγούδια κατ’ ιδίαν. Έκανε 6 χρόνια να ξεπεράσει τα κλασσικά εμπόδια του ελληνικού κοινοτικού πνεύματος (πανελλαδικές, σόγια, διορισμούς, συνοικιακά γκρουπάκια, κορίτσια που σε βλέπουν σαν φίλο…) και τον Ιούλιο του 1995 -με την υποστήριξη του Θύμιου Παπαδόπουλου- κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του «Η ζωή μόνο έτσι είν’ ωραία»(«Ακτή» Distribution Sony Music), ενώ την ίδια χρονιά συμμετέχει και στη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου «Ανοιξιάτικο Τραύλισμα».

Το 1998, με αφορμή τον επόμενο δίσκο του «Χάλια» («Ακτή» Distribution Sony Music), κάνει την πρώτη του περιοδεία σε μουσικούς χώρους και αίθρια πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.

Μετά από 2 χρόνια θητείας, επιστρέφει με τη σχετική μουσική παράσταση «ΚαΨιΜί», προετοιμάζοντας το έδαφος για τον «Καθρέφτη», που κυκλοφόρησε το 2003 («Ακτή» Distribution Sony Music). Την ίδια χρονιά ανεβάζει την παράσταση «Ενόργανη Γυμναστική» στο Ζυγό της Πλάκας.

Το 2004 μαζί με την ομάδα δημιουργών κόμικς «Subart» και τον Ζακ Στεφάνου παρουσιάζουν το «ΦανΖίν», ένα μουσικό σώου εμπνευσμένο από τα κόμικς.

Την άνοιξη του 2007,  με ηχητικό σχεδιασμό του Βασίλη Πιερρακέα, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Έξω» (Sony Music Entertainment / «Ακτή» Distribution Sony Music). Τα τραγούδια του δίσκου εικονογραφούνται στο ένθετο βιβλιαράκι από 12 νέους ζωγράφους.

Tο φθινόπωρο ξεκινά στο «Ζυγό» την παράσταση «Κ-13», που ηχογραφείται – κινηματογραφείται και αποτελεί τη βάση του διπλού cd – dvd «Οι απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά», που κυκλοφορεί το 2008 (Sony BMG Music Entertainment). Παράλληλα, κάνει την παραγωγή στον πρώτο δίσκο της νέας τραγουδοποιού Μάρως Μαρκέλλου «Κορίτσι για σπίτι» (Lyra).

Το 2009 ανεβάζει στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» τις «10 πρεμιέρες», όπου αυτοσχεδιάζονται 10 μουσικές συναντήσεις με ισάριθμους καλεσμένους.

Στις αρχές του 2010 σχηματίζει την «Βig Band», (μουσικό σχήμα 30 οργάνων με δύο μόνο μουσικούς, τον Γιώργο Κατσάνο και τον Σταμάτη Σταματάκη) και παρουσιάζουν την ομότιτλη μουσική παράσταση στο «ΜΕΤΡΟ».

Με τους ίδιους συνεργάτες ηχογραφεί το άλμπουμ «Ο αόρατος άνθρωπος», που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010 (Inner Ear Records) και παρουσίασε σ’ ένα πλήρες πρόγραμμα εμπλουτισμένο με παλιότερα κομμάτια του στο «ΜΕΤΡΟ».

Το 2011 – 2012 συνεργάζεται με τη Μάρθα Φριντζήλα, σε μια κεφάτη μουσικοχορευτική κομεντί, στην παράσταση «Ξυπόλυτοι στο πάλκο», που φιλοξενεί το Gazarte και το PassPort.

Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το βιβλίο «12 τραγούδια για πιάνο – φωνή και κιθάρα» (Cambia), με 12 γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του.

Το 2013, μια χρονιά που ακόμα και η κεντρική θέρμανση έπαψε να είναι κάτι δεδομένο, ο Φοίβος και οι συνεργάτες του «μετακομίζουν» στον Πειραιά, στο PassPort και ανάβουν «Καλοριφέρ» για να ζεστάνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Την ακριβώς επόμενη χρονιά, με τους ίδιους συνεργάτες αποφασίζουν να κάνουν «Αρμένικη Βίζιτα» στο PassPort, προκειμένου να φάνε όλους τους μεζέδες, να πιούνε όλα τα ποτά, να φωνάξουν όλους τους φίλους τους για παιχνίδι και, το κυριότερο, να μην κατέβουν με τίποτα απ’ τη σκηνή, αν δεν ξαναγεννηθεί ό,τι παλιό, αν δεν παρουσιαστεί ό,τι καινούργιο, αν δεν εορταστεί ό,τι αξίζει να γιορτάσουμε και αν δε σταλεί μια «υβρεοπομπή» σε ό,τι αξίζει ν’ αφήσουμε πίσω μας για πάντα…

Το 2015, ξανά στο PassPort, καλεί τους φίλους και την ευρύτερη μουσική οικογένειά του στη σκηνή, προκειμένου να τους κάνει μια μεγάλη -και επώδυνη γι’ αυτόν- αποκάλυψη: είναι ο «Μπάσταρδος Γιος»!

Το Νοέμβριο του 2015 παρουσιάζει -με τη συμβολή του Χρήστου Λαϊνά- το νέο του άλμπουμ «Καλλιθέα» (Inner Ear Records) στο Gagarin205 και στις αρχές του 2016 «μεταφέρει» την «Καλλιθέα» στον Κεραμικό, στο νέο χώρο του PassPort. Εκεί, παρέα με τους σταθερούς και αχώριστους συνεργάτες του έφτιαξαν -με σκηνικά, με πρόζες, με τραγούδια παλιά και νέα- ένα καινούργιο προάστιο, ένα στέκι με χαρακτηριστικά γειτονιάς, κατάλληλο για πολλαπλές επισκέψεις και για απροσδόκητες γνωριμίες.

Το φθινόπωρο του 2016, παρέα με την Χριστίνα Μαξούρη, παρουσιάζουν ένα μικρό μωσαϊκό, ένα πολύ προσωπικό σκηνικό άλμπουμ, το «Best of», στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, απ’ όπου πέρασαν πρόσωπα και μέρη που αιχμαλωτίστηκαν από τον ωτακουστή και οφθαλμολάγνο τραγουδοποιό από το ’89 ως εδώ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο «Διπλοπαντρεμένος» Φοίβος Δεληβοριάς, μαζί με την ορχήστρα «ΓΙΑΝ ΒΑΝ», που με αγάπη ανασυνθέτει τον λαϊκοδημοτικό «ήχο της Ομόνοιας», οδηγούν τον μεσημεριανό περίπατο της Κυριακής στο τέρμα του πεζοδρόμου της Ερμού, στο «Hotel Ερμού», και από κει στο «άστυ» και στην «ύπαιθρο» που φαντάζεται ο καθένας.

Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2017 «την κάνει Ταράτσα», σε ένα ολοκαίνουργιο στέκι, με την πιο τεχνικλόρ θέα στο Γκάζι, με εκλεκτούς συνοδοιπόρους τον Σπύρο Γραμμένο, τη Νεφέλη Φασουλή, τον Κώστα Καρυπίδη, τη La Dandizette, το μουσικοχορευτικό ντουέτο Στενός Κορσές (Άννη Θεοχάρη, Έλσα Λουμπαρδιά) και καλεσμένους από τον κόσμο της μουσικής, του θεάτρου και του stand up comedy, που αλλάζουν κάθε εβδομάδα και κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ όσα συνηθίζουν.

Τον Ιανουάριο του 2018 καλεί τη Μαρίνα Σάττι και τις υπέροχες Fones της για να μας πουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, σε ένα «Flea Market» στο PassPort Κεραμεικός Upstairs.

Τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφορεί το πρώτο του παιδικό βιβλίο – cd: «Πες μου τ΄ όνομά σου» (Μικρή Άρκτος), στο οποίο συμμετέχουν η αδερφή του και εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (σε ένα τραγούδι), ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές. Πρόκειται για μια ιστορία που τη συνοδεύει ένα cd με δεκαπέντε παιδικά τραγούδια συνολικά, δώδεκα που έγραψε ο ίδιος ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και τρία ακόμη πανέμορφα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή που είχε τραγουδήσει ο Φοίβος στο παρελθόν. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως ξεκίνησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους…

Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφορεί «Η Ταράτσα του Φοίβου» (Feelgood Records), ένα άλμπουμ με 20 τραγούδια της «Ταράτσας 2017» και τη φιλική συμμετοχή των εκλεκτών καλεσμένων του.

Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2018 «την ξανακάνει Ταράτσα», ένα σύγχρονο πολυθέαμα με την παλιά συνταγή, με το μόνιμο θίασο από τους: Θανάση Αλευρά, Νεφέλη Φασούλη, Kirby Marzelle (La Dandizette), Alex De Paris και εκλεκτούς καλεσμένους από το χώρο του θεάτρου, του τραγουδιού και του stand-up comedy. Όλο το δυναμικό ταλέντου μιας σύγχρονης λαϊκής πολυκατοικίας, μαζεμένο σε μια τεχνικολόρ ταράτσα στο Γκάζι.

Τον Ιανουάριο του 2019 θα εμφανιστεί στο μυθικό «Κύτταρο», σε μια παράσταση όπου θα πρωτοπαρουσιάσει κάποια κομμάτια από το νέο δισκογραφικό υλικό που ετοιμάζει.

Παράλληλα, συνεχίζει τις περιοδείες του σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κύπρος, Λονδίνο κ.ά.) και συμμετέχει σε ποικίλα Φεστιβάλ και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τα Ημισκούμπρια, Τα παιδιά από την Πάτρα, τον Θανάση Βέγγο, την Αρλέτα, τον Παύλο Παυλίδη, τον Αργύρη Μπακιρτζή, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Βασίλη Καζούλη, τον Μανώλη Φάμελλο, την Μελίνα Τανάγρη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Καίτη Γαρμπή, την Μάρω Μαρκέλλου, την Μαρία Στέλλα Τζανουδάκη, την Ρένα Μόρφη, την Χριστίνα Μαξούρη, την Sissi Rada, την Λαμπρίνα Ιγνατάκη, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τους Γιαν Βαν, τους Usurum κ.ά.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια:

Τέλος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος το «ΜΕΤΡΟΝ», απ’ όπου παραιτήθηκε, και σήμερα αποτελεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος «Άσμα 450+», που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη μαζική αποχώρηση των δημιουργών μελών του «ΜΕΤΡΟΝ».

Στοιχεία Επικοινωνίας: