Παναγιώτης Σκούφης

Παραστάσεις:

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Σκούφης γεννήθηκε στο χωριό Τρίκορφο και μεγάλωσε στο χωριό Κορομηλιά Μεσσηνίας, όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο. Γυμνάσιο τελείωσε στη Μεσσήνη (νησί) Μεσσηνίας. Από το 1949 ως το 1955 πήρε Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Πτυχίο Νομικής στην Αθήνα. Από το 1955 ως το 1962 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Μονάχου (από το οποίο πήρε διδακτορικό το το 1958), Βερολίνου, Λονδίνου και Παρισίων.

Άσκησε επί 42 χρόνια δικηγορία στην Αθήνα και έχει δημοσιεύσει νομικές μελέτες στα ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά. Υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών και στα χρόνια της δικτατορίας εργάστηκε στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι. 

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Επιθεώρηση Τέχνης, Θέατρο, Νέα Οικονομία, Διαβάζω, Πολίτης και Εποχές και έχει μεταφράσει άρθρα, μελέτες, διηγήματα και ποιήματα από τα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχει μεταφράσει τα θεατρικά έργα Τα όπλα της κυρά-Καρράρ και Άντρας για άντρα του Μπέρτολτ Μπρεχτ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ), Οι ληστές του Φρ. Σίλλερ, Τα ρομπότ του Κάρελ Τσάπεκ και Έξω απ’την πόρτα του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ (εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, Μάρκος Ε. Λάζος). Επίσης τα θεατρικά για παιδιά: Ο Μορμόλης του Ρ. Χάχφελντ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως το φθινόπωρο του 1973, η Ξένια Καλογεροπούλου επικοινώνησε μαζί του για την μετάφραση του έργου «Μορμόλης», κείμενο που ανήκε στον πρωτοποριακό θίασο του Θεάτρου Γκριπς (Grips Theater). Αλλά και το έργο, Η Μάρθα, το τελευταίο αγριοπερίστερο του Ντ. Ρόμπεργκ (εκδόσεις ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ). 

Έχουν ανέβει όλα -εκτός από Τα Ρομπότ– σε διάφορα ελληνικά θέατρα. Από τη ΔΩΔΩΝΗ, εκδόθηκαν σε μετάφρασή του τα Πεζά και Ποιήματα του Β. Μπόρχερτ το 2013 και από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία του Καρλ Μαρξ το 2014 και το Μικρό Όργανο για το Θέατρο του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 2015.

Το 2003 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ το βιβλίο του «Αναμνήσεις από το νησί», ενώ το 2012 κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος και ο Β’ τόμος του αυτοβιογραφικού «Σταυροδρόμια της Ζωής». Το 2016 εκδόθηκε το «Στιγμές καταμόναχες». Το 2017 εκδόθηκε το «Θέματα Κοινωνίας και Πολιτικής» (αμφότερα από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ). Το 2018 εκδόθηκε το θεατρικό «EL TEATRO CAMPESINO – ACTOS».

Στοιχεία Επικοινωνίας: