Αλεξάνδρα Σιάφκου

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Warsaw Arts High School το 2000 και στο τμήμα Σκηνογραφίας της Σχολής Σταυράκου.

Δούλεψε ως βοηθός του καταξιωμένου Γιάννη Μετζικώφ. Συνεργάζεται μόνιμα με το σκηνογράφο και ενδυματολόγο Αριστοτέλη Καρανάνο. Συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη για τα εγκαίνια του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης”. Δούλεψε στο Συνεργείο στο χρονικό διάστημα 2007-2012 και συνολικά συμμετείχε σε περισσότερες από 100 παραστάσεις ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Ενδεικτικά, ανάμεσα σε άλλες, οι παραστάσεις: «Μετά» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Βυρσοδεψείο), «Μια γιορτή στου Νουριάν» των Βασίλη Κουκαλάνι και Παντελή Δεντάκη (Θέατρο Πορεία), «Σιωπηλές φωνές» του Δημήτρη Μπίτου (Βυρσοδεψείο), «Κουαρτέτο Βόυτσεκ» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Πειραιώς 260), «Το δέρμα» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Βυρσοδεψείο), «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» των Λιλύ Μελεμέ και Βασίλη Κουκαλάνι (Θέατρο Πορεία), «Pigs» της Μαρίλλης Μαστραντώνη (Θέατρο Ροές), «MANIFESTO 2083» της Μαρίλλης Μαστραντώνη (Θέατρο Σημείο), «Ριχάρδος Β΄» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Βυρσοδεψείο), «Είστε και φαίνεστε» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη (Σύγχρονο θέατρο),  «Θάλαμος αρ. 6» της Γιολάντας Μαρκοπούλου (Θέατρο οδού Κεφαλληνίας-Β’ Σκηνή), «Είμαστε οι Πέρσες!» της Γιολάντας Μαρκοπούλου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Πειραιώς 260), «Εμιγκρέδες» της Γιολάντας Μαρκοπούλου (Θέατρο οδού Κεφαλληνίας-Β’ Σκηνή), «Δον Ζουάν ή η πέτρινη ευωχία» του Χρήστου Σουγάρη (Θέατρο Faust), «Revolt Athens» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Πειραιώς 260), «Άμλετ» του Κώστα Αρζόγλου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου), «Αίας» του Χρήστου Σουγάρη (Θέατρο Θησείον), «Λουιζέττα: Το καμαρίνι μιας επανάστασης» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας), «Δεσποινίς Τζούλια» του Κώστα Φιλίππογλου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου), «Bόυτσεκ» του Χρήστου Στρέπκου (Λιθογραφείο), «Η κυρά της θάλασσας» της Δανάης Σπηλιώτη (BIOS), «Οιδίπους Τύραννος» του Χρήστου Σουγάρη (Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Θέατρο Επιδαύρου), «Mαμ» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), «Δεσποινίς Τζούλια» σε σκηνοθεσία  Χρήστου Στρέπκου (Λιθογραφείο),  «Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα (Σύγχρονο θέατρο), «Ο Μορμόλης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη (Σύγχρονο θέατρο), «Die Lücke im Bauzaun» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι (Grips Theatre, Βερολίνο 2019), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (Παιδική Σκηνή Θεσσαλικού Θεάτρου) και «Μια γιορτή στου Αλ Νουρί» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι (Κ.Θ.Β.Ε.).

Παράλληλα επιμελήθηκε εικαστικά διάφορα δρώμενα, από τα οποία ενδεικτικά ξεχωρίζει το production design της ταινίας «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου (επίσημη συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου).

Στοιχεία Επικοινωνίας: