Γιώργος Δάμπασης

Ηθοποιός

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Δάμπασης γεννήθηκε στη Λαμία. Έχει κάνει σπουδές στο “Σχολείο Υποκριτικής Τέχνης” του Κώστα Καζάκου και στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις όπως η “12η νύχτα”, ο “Βασιλιάς Ληρ”, “Αγάπης Αγώνας Άγωνος”, “Αυτό που δεν τελειώνει”, “Μήδεια”, “Εταιρεία Υποκριτών”, “Το καμάρι της Δύσης”, “Νοσταλγός”, “Ματωμένα Χώματα”, “Βασίλισσα της Ομορφιάς”,  “Λεωφορείο ο Πόθος”, «Ο δρόμος περνά από μέσα”, “Τίμων ο Αθηναίος”, “Μολιέρος”, “Berlin Alexanderplatz”.

Ακόμη έχει πάρει μέρος στις παιδικές παραστάσεις της “Συντεχνίας του Γέλιου” (“Μια γιορτή στου Νουριάν”, “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης”). Οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις ξεκινούν το 2005. Συμμετείχε σε σειρές όπως Καθρέφτη καθρεφτάκι μου” (2006-7), Ζωή ξανά (2007), “Υπέροχα πλάσματα” (2007-8),“Ευτυχισμένοι μαζί” (2007-9), “Κλινική περίπτωση” (2011-12).

Έχει σκηνοθετήσει τις θεατρικές παραστάσεις “Ζητείται άνθρωπος” (2015) και “Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού” (2016 θέατρο Τζένη Καρέζη), καθώς και δύο παραστάσεις της Θεατρικής ομάδας πρώην παραβατικών στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων ΕΠΑΝΟΔΟΣ (“Μεταμορφώσεις”, θέατρο Εμπρός 2014 και “Χάσκα” στο πλαίσιο του συνεδρίου. “Η τέχνη διώχνει τη σκιά του φόβου μέσα κι έξω από τη φυλακή” (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2015). Στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου τις παραστάσεις: «Βαφτιστικός»,  του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (2017) και «Κάνε Κουράγιο Ελλάδα μου» του ίδιου (2016).

Παράλληλα, εμψυχώνει εθελοντικά από το 2013 Θεατρικά Εργαστήρια σε Κέντρα Κράτησης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Κοινότητας “APICCO – Artistic partnership In Community’s Creative Opening”, που προωθεί την οργάνωση Θεατρικών Εργαστηρίων για κρατούμενους και αποφυλακισμένους και την έρευνα σχετικά με το θέατρο σε κοινωνικά ευάλωτους πληθυσμούς.

Στοιχεία Επικοινωνίας: