Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Κολωνία το 1969 από πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1980 ήρθε στην Αθήνα από την Τεχεράνη. Σπούδασε Θέατρο στο Βερολίνο Etage Hochschule der Kuenste, και στη Νέα Υόρκη στο American Academy of Dramatic Arts, από όπου αποφοίτησε το 1995. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις στη Ν. Υόρκη και στη Γερμανία. Από το 2001 εργάζεται ως η θοποιός στην Αθήνα.

Οι σημαντικότερες δουλειές και συναντήσεις στο θέατρο ήταν με τον Λευτέρη Βογιατζή, με τον Ανατόλι Βασίλιεβ ως Αγγελιοφόρος στην Μήδεια, τον Στάθη Λιβαθυνό, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Ανέστη Αζά και η σύντομη συνεργασία με τον Thomas Ostermeier στον «Εχθρό του λαού» για το Φεστιβάλ Αθηνών. Την περυσινή χρονιά σκηνοθέτησε και έγραψε την «Παιδική» παράσταση «Είστε και Φαίνεστε» και έπαιξε στην «Όπερα της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά».

Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστούσε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη Θάλασσα» με τον Toni Servillo, συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη, Σ. Γκορίτσα, στις ταινίες του Α. Αβρανά και πρωταγωνιστεί στην γαλλική ταινία Red Rose για την οποία προτάθηκε για βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές. Πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία του Γ. Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής» για την οποία διακρίθηκε με την Ειδική Μνεία της Κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016. Επίσης πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία «Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση.

Η πιο επίκαιρη και διαρκείς συνεργασία του είναι με τον φίλο του και ιδρυτή και συγγραφέα του θεάτρου GRIPS του Βερολίνου Volker Ludwig. Από το 2011 παίζει και σκηνοθετεί τις παραστάσεις «Μια Γιορτή στου Νουριάν», που έπαιξε τρία χρόνια στο

Θέατρο Πορεία και τελείωσε την πορεία του τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Grips του Βερολίνου, και την παράσταση του ίδιου συγγραφέα «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» που παίζεται για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα. Σκηνοθέτησε στον

Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου μια βερσιόν της αντιρατσιστικής κωμωδίας «Μια Γιορτή στου Νουριάν» με τίτλο «Μια Γιορτή στου Αλ- Νουρί» που παίζεται στη Λευκωσία.

Πιστεύει και υπηρετεί αυτό το χειραφετημένο και αντιαυταρχικό θέατρο για παιδιά και νέους γιατί τον συγκινεί το ριζοσπαστικό δυναμικό και η αδέσμευτη προοπτική των παιδιών. Το παιδικό θέατρο από-αστικοποιεί το θέατρο και το καθιστά εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας γιατί όπως λέει και ο Peter Brook “Στο τέλος πάντα το λαϊκό θέατρο σώζει την κατάσταση”.

Στοιχεία Επικοινωνίας: