Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Κολωνία το 1969 από πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1980 ήρθε στην Αθήνα από την Τεχεράνη. Σπούδασε Θέατρο στο Βερολίνο (Etage Hochschule der Kuenste) και στη Νέα Υόρκη στο American Academy of Dramatic Arts, από όπου αποφοίτησε το 1995. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις στη Ν. Υόρκη και στη Γερμανία. Από το 2001 εργάζεται ως ηθοποιός στην Αθήνα.

Οι σημαντικότερες δουλειές και συναντήσεις στο θέατρο ήταν με τον Λευτέρη Βογιατζή, με τον Ανατόλι Βασίλιεβ ως Αγγελιοφόρος στην Μήδεια, τον Στάθη Λιβαθινό, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Ανέστη Αζά, η σύντομη συνεργασία με τον Thomas Ostermeier στον «Εχθρό του λαού» για το Φεστιβάλ Αθηνών και στην «Όπερα της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Το 2017-18 έπαιζε στην παράσταση «Dreaming Collectives» της διεθνούς γερμανικής ομάδας Rimini Protokol και περιόδευσε σε όλη τη Γερμανία.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστούσε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη Θάλασσα» με τον Toni Servillo, συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη, Σ. Γκορίτσα, στις ταινίες του Α. Αβρανά και πρωταγωνιστεί στην γαλλική ταινία Red Rose για την οποία προτάθηκε για βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές. Πρωταγωνιστεί και έχει βραβευτεί στην τελευταία ταινία του Γ. Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής» όπως και στην «Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση και συμπρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο Σημείωμα». Πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία “Tripoli Cancelled του καλλιτέχνη Naeem Mohaimen, που φτιάχτηκε για την Documenta 14 και ήταν υποψήφια για το βραβείο Turner. Από το 2017 οι πιο σημαντικές συμμετοχές του στον κινηματογράφο είναι στις ταινίες «I will cross tomorrow» της S. Farsi, «Pari» του Siamak Etemadi και πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Daniel 16». Στην τηλεόραση συμμετέχει στη σειρά «Η ζωή εν τάφω» του Τ. Ψαρρά και στην Αμερικάνικη σειρά «Tehran».

Η πιο επίκαιρη και διαρκείς συνεργασία του είναι με τον φίλο του, ιδρυτή και συγγραφέα του θεάτρου GRIPS του Βερολίνου Volker Ludwig. Ίδρυσε την Ομάδα Νεανικού Θεάτρου “Συντεχνία του Γέλιου” το 2011 όπου παίζει και σκηνοθετεί στις παραστάσεις όπως το «Μια Γιορτή στου Νουριάν», που έπαιξε τρία χρόνια στο Θέατρο Πορεία και τελείωσε την πορεία του τον Σεπτέμβρη 2014 στο Grips του Βερολίνου και την παράσταση του ίδιου συγγραφέα «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» που έπαιξε τρία χρόνια στην Αθήνα. Σκηνοθέτησε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου μια βερσιόν της αντιρατσιστικής κωμωδίας «Μια Γιορτή στου Νουριάν» με τίτλο «Μια Γιορτή στου Αλ Νουρί» που έπαιξε στη Λευκωσία και εκπροσώπησε την Κύπρο στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. με 7 παραστάσεις στην βιβλιοθήκη του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ακολούθησαν οι παραστάσεις στην Αθήνα “Είστε και Φαίνεστε”, “Βάσος και Βιβή”, “Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν” και “Ο Μορμόλης”. Το 2019 σκηνοθέτησε την επετειακή παράσταση για τα 50 χρόνια του θεάτρου Grips του Βερολίνου “Το κενό στο φράχτη” καθώς και το «Μια γιορτή στου Αλ Νουρί» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Την τρέχουσα σεζόν, ετοιμάζει σε μια διεθνή συνεργασία με το θέατρο GRIPS του Βερολίνου και άλλες τρεις χώρες, ένα έργο υπό διαμόρφωση για την κλιματική αλλαγή, με προσωρινό τίτλο «Γη, Ουρανός, Αέρας και Θάλασσα» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού της Γερμανίας και θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2021.

Πιστεύει και υπηρετεί αυτό το χειραφετημένο και αντιαυταρχικό θέατρο για παιδιά και νέους, γιατί τον συγκινεί το ριζοσπαστικό δυναμικό και η αδέσμευτη προοπτική των παιδιών. Το παιδικό θέατρο από-αστικοποιεί το θέατρο και το καθιστά εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας, γιατί όπως λέει και ο Peter Brook “Στο τέλος πάντα το λαϊκό θέατρο σώζει την κατάσταση”.

Στοιχεία Επικοινωνίας: