Μια γιορτή στου Νουριάν (Ψηφιακά μεταφερόμενη μορφή σε σχολεία της επικράτειας)

19

May
Του Volker Ludwig

Σχετικά με το έργο

Πώς θα βάλει το Περσάκι την μικρή Πακιστανή να πλύνει το αμάξι του Παπαδάκη;
Πως ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αισέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά;
Και πως θα τους μάθει ο Πιρούζ να παίζουνε το Ελληνικό Μπίζζ στα Πέρσικα;
Μετανάστης τι σημαίνει;
Είναι βρώμικοι όλοι οι ξένοι;
Που είναι το Ιράν στο χάρτη;
Άραγε εκεί κάνουν πάρτυ;
Το εγώ το λες εγκώ.
Και το δυο το λες ντο.
Κι αν αρχίσουν οι φωνές,
Εσύ φταίω, εγώ φταις!
Ελάτε στη μεικτή και πολύχρωμη παρέα μας.  
Η θεατρική ομάδα “Συντεχνία του Γέλιου” μένοντας πιστή στην προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών και εφήβων μέσω της θεατρικής τέχνης και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία στους μαθητές, προτείνει τη ψηφιακή παρακολούθηση της θρυλικής μας παράστασης “Μια γιορτή στου Νουριάν” μέσα στη σχολική τάξη για τα σχολεία της επικράτειας και της ομογένειας.
Λόγω ακριβώς των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων της πανδημίας, η Συντεχνία του Γέλιου προέβη στη βιντεοσκόπηση της πετυχημένης της παράστασης, και με αρωγό τις νέες τεχνολογίες, στοχεύει να φέρει τη θεατρική εμπειρία εντός του σχολικού περιβάλλοντος με τρόπο ασφαλή, απλό και οικονομικό σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.
Πιστεύουμε ότι η “μεταφερόμενη” αυτή μορφή δε μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη της δια ζώσης παρακολούθησης, ωστόσο μπορεί να ενισχύσει την επαφή των παιδιών με το θέατρο, να τα ψυχαγωγήσει και παράλληλα να συνδράμει στο παιδαγωγικό/ μορφωτικό σας έργο.

Πληροφορίες για το έργο

 • Η παράσταση “Μια γιορτή στου Νουριάν” του Volker Ludwig είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση. Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης και της αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.
 • Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011 στο Θέατρο Πορεία στην Αθήνα και έκτοτε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας τις καρδιές εκατοντάδες μαθητών και δασκάλων.
  • 2021-2022 παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως και μαθητές Γυμνασίου.
  • Σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών η ψηφιακή παράσταση είναι προσβάσιμη για παιδιά με προβλήματα ακοής (CAP) φέροντας ενδογλωσσικούς υπότιτλους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι καθολικά προσβάσιμη με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD).
  • Διάρκεια: 90’
  • Το κόστος συμμετοχής/ μαθητή στην ψηφιακή παρακολούθηση είναι 4€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Τι θα χρειαστείτε για την παρακολούθηση 
Βήμα 1: Απαραίτητος εξοπλισμός για την παρακολούθηση είναι α) ένας προτζέκτορας, β) σύνδεση στο internet και γ) ηχεία.
Βήμα 2: Συμπληρώνετε τη φόρμα ενδιαφέροντος, πατώντας εδώ. Εκεί επιλέγετε την ημερομηνία και ώρα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το έργο στην τάξη σας. Με την υποβολή της φόρμας σας στέλνουμε όλες τις απαραίτητες απαραίτητες πληροφορίες αναλόγως με τον τρόπο πληρωμής που θα επιλέξετε.
Βήμα 3: Αγοράζετε τα εισιτήριά σας μέσω του viva.gr ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η παράσταση θα είναι διαθέσιμη online την ημερομηνία και ώρα που επιλέξατε.
Βήμα 4: Με την αγορά των εισιτηρίων σας στέλνουμε δωρεάν το εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υ.ΠΑΙ.Θ. θεατροπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της παράστασης για να συζητήσετε και παίξετε με τους μαθητές σας. +
Σημείωση: Η ψηφιακή (on demand) παράσταση “Μια γιορτή στου Νουριάν” θα είναι διαθέσιμη έως και τον Δεκέμβριο 2021. Θα ακολουθήσουν οι επίσης πετυχημένες μας παραστάσεις “Μορμόλης” και “Πιο Δυνατός από το Σούπερμαν”.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο syntechniatougeliou@gmail.gr ή στο 6995346877.  

Σύνοψη

Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση που απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών – και όλων των ηλικιών! Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου (δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου "Ο Μορμόλης"). Μάλιστα στη Γερμανική εκδοχή που είχε τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!
Κάθε Σάββατο ο εργαζόμενος πατέρας Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του Δώρα και Γιάννη πηγαίνουν για κάμπινγκ. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως του έχουν πάρει την συνηθισμένη του θέση κάποιοι άλλοι: ο μετανάστης / πρόσφυγας  Νουριάν με το γιο του Πιρούζ. Το Σαββατοκύριακο μοιάζει να πηγαίνει κατά διαόλου για τον Παπαδάκη.
Το έργο πραγματεύεται τις προσπάθειες του Παπαδάκη να διώξει τους Ιρανούς από την  συνηθισμένη του θέση στο κάμπινγκ. Ο γιος Γιάννης υιοθετεί αρχικά απόλυτα τις προκαταλήψεις του πατέρα του. Η Δώρα που γνωρίζει τον Πιρούζ από το σχολείο μοιάζει να μην επηρεάζεται  τόσο και να έχει μια πιο ώριμη και αυθόρμητη στάση.
Στο παράδειγμα της δωδεκάχρονης Πακιστανής καθαρίστριας του κάμπινγκ, Αμπίρα, φαίνεται πως και μεταξύ των μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων υπάρχει ταξική ιεραρχία. Τα Ελληνάκια παίρνουν 4 Ευρώ απ’ τον πατέρα τους για να πλύνουν το αυτοκίνητό του, αλλά καταφέρνουν τον Πιρούζ  να το κάνει για τρία Ευρώ, ο οποίος βάζει τελικά την Αμπίρα να του κάνει τη δουλειά με δυο Ευρώ.
Όταν οι Νουριάν μαθαίνουν από την Δώρα και τον Γιάννη ότι ο Παπαδάκης είναι δυσαρεστημένος επειδή έχουν κατασκηνώσει στη δική του θέση, αλλάζουν τις σκηνές τους με των Παπαδάκηδων με μεγάλη προθυμία, για να κάνουν στον Μπάμπη μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Παπαδάκης όμως, που η αλλαγή έχει γίνει εν αγνοία του, γυρνώντας τη νύχτα μεθυσμένος, μπαίνει στην λάθος σκηνή.
Όσο τα παιδιά γίνονται φίλοι και αναπτύσσουν έναν δικό τους κώδικα πέραν των προκαταλήψεων των μεγάλων, ο Μπάμπης Παπαδάκης παραμένει αμετακίνητος. Ώσπου θα υποστεί  ένα σοκ, απαραίτητο για να αναθεωρήσει κάπως τις προκαταλήψεις του.
Όταν ο Παπαδάκης μαθαίνει ότι ο Νουριάν έχει πληρώσει διπλό ενοίκιο για το κάμπινγκ, απλώς και μόνο επειδή είναι ξένος, συμμαχεί μαζί του. Παπαδάκης και Νουριάν πηγαίνουν μαζί στον διαχειριστή για να του κάνουν παράπονα και να τον πιέσουν. Με τα λεφτά του ενοικίου που επιστρέφονται στον Νουριάν στήνεται μια γιορτή. Η επικοινωνία μεταξύ του Παπαδάκη και των μεταναστών έχει μόλις αρχίσει.

Φωτογραφίες Παράστασης